oslo-köpenhamn

ett tomrum finns
där du en gång fyllde mig med liv
en rädsla finns
där du en gång slog bort mitt tvivel
bara ensamhet finns
där du en gång fanns till hands
men även utan dig, finns jag
även utan dig är jag stark

tre lediga dagar

ookej, nu har jag varit ledig if yra dagar. vilket man kan tycka är lite för mycket eftersom jag är här för att jobba. och visst är det det, men det har varit så skönt. och jag känner verkligen att jag faktiskt gjort något vettigt och att jag är utvilad. söndagen vet ni ju redan allt om, då jag mycket detaljrikt beskrivit det i mitt förra inlägg.
men resten av dagarna då?
måndags: kommer faktiskt inte ihåg riktigt i vad jag gjorde då. jag kom upp ganska sent, eftersom vi var ute på söndagen. kände mig glad, men var ganska trött och låg mest och kollade på film på datorn, tvättade lite och åt. emelie ringde och ville att vi skulle ses vid fyra och gå en promenad. visst tänkte jag. men när vi väl kom ut var det så mörkt att vi gick till kafé mocka istället och drack te. det är ett av de ända kafén dom finns i denna byn, det finns ett till som heter sofias som ligger lite utanför byn, det är vårt favorit hängställe.
på mocka satt vi ett tag och pratade om allt man möjligtvis kan prata om och det var så skönt. att bara få säga precis vad man kände för, är så glad att emelie och jag har tagit upp kontakten igen. och vi säger båda att eftersom vi helt oplanerat hamnade i just geilo samtidigt, är det nog ett tecken på att vi är menade för varandra :)
jag kände inte riktigt för att gå hem igen och emelie erbjöd en filmkväll hemma i hennes kollektiv. så vi gick och handlade wook och vandrade hem till vestlias personalboende. där woody väntade. emelie skoogh.
det är så bra att när jag fick emelie "tillbaka" fick jag också woddy på köpet, vilket är underbart eftersom hon också är en sjukt trevlig människa. väldigt naturlig och lätt att snacka med, just my kind.
men hur som helst, lagade vi mat och kollade på film och bara myste i deras vånginssäng. när det var dags att gå hem följde emelie mig och åter igen hade vi allt och inget att prata om. hon är en fin tjej dendära hallinaren!

tisdagen: var en riktigt slapp och fetedag. jag och cecilia möttes upp helt oplanerat och random i köket och bestämde oss för att gå och handla och hyra film. och underhålla oss med mat och mys tills hon skulle börja jobbet kl., halv sju. närmre bestämt kyckling och potatismos. najs. väl tillbaka igen hade vi med oss lilo och stitch och wind chill. wind chill var en riktigt dålig skräckfilm. visst hoppade vi i taket ett par gånger men om man ser historien i sin helhet var det ett dåligt val. lilo och stitch däremot var en riktig pärla och jag bara älskar båda två, så himmla söta karaktärer. tiden gick och plötsligt hade hela dagen gått och det var mörkt ute. cissi gick till jobbet och jag upp på rummet. eftersom jag befunnit mig i horisontelel ställning mest hela dagen tyckte jag att det var dags att göra något vettigt. så jag och några andra gick upp till holms för att simma. man får passa på att göra det när man är ledig, eftersom vi mest jobbar kvällar. och vi får bara simma efter nio på kvällen.
det var riktigt trevligt och skönt och man kände sig riktigt ren och avslappnad när man var färdig. efter det gick jag och kollade på howl's moving castle, som är gjord av samma som har gjort spirited away. väldigt bra, men jag tror nog att jag gillade spirited away mer, pga. alla de charmiga karaktärerna och figurerna.
hur som helst, blev det en ganska sen kväll igår med. men jag var ändå uppe och hoppade ganska tidigt idag...

...onsdag: ja, den berättelsen och den dagen tar vi en annan dag!

keep that engine going

jag börjar känna mig mer och mer hemma, jag är så glad att jag gjorde detta. att jag tog mig hit. så glad för alla fina, nya människor jag har lärt känna. glad för de små sakerna som verkligen förgyller ens vardag, de sakerna som kan få en ledig dag att kännas som en hel vecka semester.

igår var det en fullspäckad dag. jag jobbade split på lördagen, vilket innebär att man jobbar hela dagen från åtta på morgonen till stängning, bortsett från ca 2,5 timmes "rast" då man kan gå hem och duscha och äta.
och det var en riktigt stressig dag eftersom vi hade det första julbordet för säsongen och hotellet var praktiskt taget fullbokat. Till råga på allt var jag på checklistan, du är då en av de sista personerna att lämna jobbet vilket innebär att det är du som ska se till att allt är iordning till dagen efter, allt är rent, dukat, organiserat.
hur som helst kom jag inte hem försen vid halv tre och stupade i säng. och efter en lång dag som det vill man inget hellre än att sova ut, men jag hade viktigare saker för mig. jag hade bestämt med louise och nönne att vi skulle upp på dr holms och äta frukost som gäster, så det var bara att hoppa ur sängen vid åtta igen. Men det var inga problem med det, eftersom jag visste vad som väntade mig. nämligen en stor både varm och kall bufé som vi kunde äta hur mycket som heslt från, och för det lilla priset av 95 kr för tre pers (me like personalrabatt)
när vi hadeätit oss så mätta att det verkligen kändes som vi skulle spy, skulle vi upp i skidbacken. vilket inte kändes som den smartaste iden eftersom jag knappt kunde röra mig. men, det gick hur bra som helst.
jag gick hem och hämtade cecilia, skidor och snowbord. och sen bar det upp i backen.
till en början var det lite stelt och jag var tom. rädd för att åka i barnbacken. med de små ynglarna som bara susade förbi som om dom var födda med skidor på. men det gick bättre och bättre och jag vågade mig tillslut upp i den riktiga backen. stolliften var najs som fan med fin utsikt och väl uppe på fjället uppenbarade sig en fantatiskt vy. vi fyra susade runt i backen i ett par timmar och vid halvfyra tiden var vi rätt färdiga och lätt sugna på öl.
vi tog oss varsen på afterskin, det var nästan inga människor så vi tog det lilla lugna och bara njöt och pratade om dagen. när vi väl var klara och skulle ner och byta till skor, upptäckte vi att de hade låst dörren tilll omklädningsrummet och vi var iinte glada när vi motvilligt insåg att vi faktiskt skulle få gå hela vägen hem med pjäxor på och dessutom bära de tunga skidorna. det var inte kul vill jag lova. men vi kom hem. och väl hemma slutade inte dagen. jag var trött som bara den och ville helst sova, men det var "afterski" hemma med och alla satt ute på vår fina stora terass iklädda skidkläder och drack, lyssnade på musik och drack. jag och cecilia hade redan innan bestämt att vi skulle upp på brasseriet och äta, som är hotellets a la carte resturang. eftersom vår spis är söndrig och hantverkarna aldrig får tummarna ur röven att fixa den, har vi inte spisat "riktig" mat på ett par dagar och kände väl att våra smaklökar behövde lite stimulans.så vi höll de andra sällskap en stund men begav oss ganska snart upp til hotellet. där vi åt en fantastisk middag, andduo, och delade på en flaska vin. och även en creme brulle till efterrätt. efter ca två timmar med massor snack om allt mellan himmel och jord kände vi oss lagom lulliga och väldigt väääldigt tillfredställda. men det var dags att gå hem och möta upp de andra för att gå till offpist. offpist var ganska lugnt och tomt när vi kom vid 12 men fylldes ganska snabbt upp med människor i party stämning som dansade till den höga musiken. det var fullt med anställda från dr holms och det kändes väldigt familjärt och mysigt. att ha någon man känner att prata med vart man än vänder sig. det blev en lång kväll och jag kom inte i säng färran vid halv sex. nu sitter jag här och ser fram emot en promenad med emelie. och ikväll blir det minsann en simtur i dr holms spa. sjukt lyxigt. med bubbelpool och ångbastu och allt annat men behöver :)

image18
danska louise och norska cecilia i skidbacken

image19
nönne ser lycklig ut att vara i backen

image20
cecilia och jag ser lätt efterblivna ut, men glada

image21
underbar utsikt över "geilo vally" från skidbacken. jag bor i en liten, men vacker ort

image22
sjukt coola snowboard bruttan

image23
jag uppe i skidbacken

image24
geilo town och dr holms ligger precis vänster om bilden.. så man får lite perspektiv

image25
fjället, precis där man hoppar av stolliften

image26
det var första dagen backen var öppen, så det var en del folk

image27
afterski is the shit, en öl smakar aldrig bättre!



norge #1

okej, ær det nu dags att sammanfatta de snart två veckorna som jag varit hær? i norge, i geilo
jag ær verkligen æntligen i norge som jag så længe pratat om
det blir svårt att sammafatta alltså men jag ska førsøka
det har varit så øvervældigande och jag har inte kænnt så mycket olika kænslor på så kort tid
någonsin 
jag har kænnt mig øverlycklig, stolt, okrossbar, hoppløs, øvergiven, ledsen, sur, rædd, rolig, full, trøtt, energiknippe 
kænslorna har bytt av varandra och det har varit en berg och dalbana  och det gør det dærfør vældigt svårt att sammanfatta denna vistelsen, hitentills, med ett ænda ord.
men vad jag kan sæga ær att det ær bra att jag ær hær, det ær bra att jag æntligen gør det jag vill.
det ær bra att jag lær mig stå på egna ben. att tjæna mina egna pengar, och sedan spendera dem smart.
vilket ær svårt hær eftersom det ær så jævla dyrt.

men om vi børjar såhær: jag kom i måndagskvæll. hoppade av tåget och tænkte, jaha, var ska jag nu bli av
jag vænde mig om och tittade øver rælsen, och såg hur ett gigantiskt vitt skønheten och odjuret slott/hus
uppenbarade sig dær lite længre upp på kullen. dr holms, dit ska jag. jag tog mina sjukt tunga och stora væskor och børjade vandra upp før backen.
kændes lite løjligt att komma in i receptionen helt illrød i ansiktet och anfådd och med nød och næppe kunna klæmma ur sig: jag heter leonie, jag ska jobba hær, hej, var ska jag bo?
men det gick ju bra och jag fick skjuts till personalboendet och tom. hjælp med min pakning upp før trapporna. før jag bor på andra våningen. kom in i ett ganska stort rum med dubbelsæng och ganska stor toalett och tænkte, ja, men det hær gå nog. hade dessutom två fønster. ett mot vægen och ett ut mot en ælv, eller vad man ska kalla det. så jag har tom. fin utsikt. dubbelsængen var lite oroande, och ær fortfarande det, och jag håller tummarna før att jag slipper dela den med någon. rummet ær stort før en pers, men vældigt litet før två.
men huset jag bor i då, tror att det ær ett gamalt hotell. det ær typ 10 rum på varje våning, tre våningar. vissa delar rum, vissa bor sjælv. så jag skulle tro att det næstan bor 40 pers i vårt hus. alpin. vi har ett stort nyrenoverat køk, stort varadgasrum med digitalteve, dvd och stoooor teve. och æven ett stort rum med øppen spis och matbord.
så det ær schyssta ytor att umgås på. och nær man kænner att man bara ær trøtt och vill vara sjælv har man alltid rummet som tillflyktsort.
orten dæremot, geilo, ær inte riktigt lika livad. det finns tre supermarkets, ett systembolag, två utestællen, två cafe, en pizzeria och lite till. men nær sæsongen børjar kommer det vara smoooockat med folk.
men just nu, ganska tomt och øde.

det ær allt ni får før idag. har varit och handlat wook och pasta som jag ska gå hem med
kommer att fortsætta på detta, kanske imon. berætta om hotellet och vad jag har gjort hitentills.

intensivt

jag tænkte att jag skulle skriva ett långt inlægg hær om hur jag har det och vad som har hænt och hur jobbet ær. men jag orkar inte riktigt summere det just nu, hær ær fint, hær ær bra, jag trivs, mænniskorna ær fina och det finns många av dom :) jobbet ær bra och roligt men hårt. sitter uppe på hotellets dator nu, var ute på en kvællspromenad och svængde in. men imon kanske jag ska få køpa hovmæstarens, fredrik, laptop. så då kommer jag ha fri tillgång till internet. och då... då mina vænner. ska ni får høra ordentligt om hur det ær hær. 

jag kan ju tjuvstarta med att sæga att det har varit øvervældigande, men kul. så mycket intryck och nya mænniskor att man blir trøtt bara av att tænka på det. men ett halvår hær ska jag nog klara av. det kan nog bli riktigt kul. 

(idag snøar det)
 

RSS 2.0